”Hemmet

är mitt förnämsta konstverk”

Närvaron av Axel Haartman och hans hustru Hedvig

är fortfarande stark i Casa Haartman.

Närvaron av konstnären Axel Haartman (1877-1969) och hans hustru Hedvig f. Stolpe (1874-1967) är fortfarande stark i Casa Haartman i Nådendal.

Casa Haartman var parets hem i fyrtio år och konstnärshemmet är väl bevarat, med allt från tavlor av välkända konstnärer som Helene Schjerfbeck, Fanny Churberg och Victor Westerholm till Axel Haartmans egna verk och möbler som han har designat.

Här finns också handarbeten i textil och metall gjorda av Hedvig Haartman.

Arkitektur och antikviteter

Axel Haartman var mycket intresserad av arkitektur, inredning och möbler. Han gjorde själv dekormålningarna och han har också ritat en del av möblerna, till exempel elementskyddet i matsalen.

Redan under det första året i det nya hemmet inspirerades Haartman att dekorera vissa väggar och taket i både biblioteket och i entrén med målningar. Han ritade även tapeten till gästrummet. Mönstret till dekormålningarna på väggarna i salongen har han tagit från en solfjäder från 1700-talet.

Axel Haartman designade också möbler, till exempel skåpet i matsalen och bokhyllan i biblioteket är inspirerad av läktarskranket i Pargas kyrka. Möblerna byggdes av snickaren Karl Kyrklund från Pargas.

Med tiden samlades en märkbar samling med konst, antikviteter och böcker i Casa Haartman. Växterna var också viktiga i hemmets inredning.

Hedvig Haartman, husets värdinna

Hedvig Haartman ägnade sig åt handarbete och vävde och sydde många av textilierna som finns i Casa Haartman. Hon var husets värdinna och deltog i parets aktiva sällskapsliv. Paret Haartman tyckte om att sitta och läsa eller lyssna på radio tillsammans med sin hund.

Hon dog 1967 och Axel Haartman dog 1969. De är både begravda i Kimito och gravvården är ritad av Axel Haartman.

Paret Haartman betraktade hemmet som Axels förnämsta konstverk och ville det skulle bevaras i ursprungligt skick. Föreningen Hedvigs Minne skötte denna uppgift mellan 1970-2017. År 2017 donerades Casa Haartman till Stiftelsen för Åbo Akademi.