Tuulahdus Italiasta

Tutustu Bryggmanin helmeen Naantalissa

Casa Haartman on tunnetun turkulaisarkkitehdin, Erik Bryggmanin (1891-1955), piirtämä rakennus. Se on suunniteltu vuosina 1925 – 1926, ja tyyli noudattaa aikakauden pelkistettyä arkkitehtuuri-ihannetta. Bryggman sai toimeksiannon entiseltä opettajaltaan Axel Haartmanilta, jonka oppilaana hän oli opiskellut aiemmin Turun piirustuskoulussa ja joka oli valittu Turun taidemuseon intendentiksi vuonna 1923.

Casa Haartman edustaa 1920-luvun klassista tyyliä maustettuna vaikutteilla Italiasta ja ruotsalaisesta arkkitehtuurista. Erityisesti ruotsalaisen arkkitehdin, Gunnar Asplundin (1885 – 1940), sanotaan vaikuttaneen Bryggmanin tyyliin.

Casa Haartman – ateljee ja koti saman katon alla

Kaksikerroksinen tiilirakennus toimi sekä pariskunnan kotina että Axel Haartmanin ateljeena. Harmaanvalkoiseksi rapattua taloa koristavat siniset ja Pompeijin punaiset ikkunat ja ovet. Talossa on neljän pylvään kannattelema suuri parveke, jonka koristelu on klassisen geometrinen. Salongista avautuvalta terassilta pääsee rehevään puutarhaan, jossa Haartmanin aikana kukkivat monet ruusut.

Bryggman laati lisäksi puutarhasuunnitelman, ja se toimi 1920-luvulla perustettujen istutusten pohjana. Puutarha on yhä tänä päivänä kuin aidattu vehreä keidas perennoineen, hedelmäpuineen ja lukuisine kukkalajikkeineen.

Bryggmanin ja Haartmanin yhteistyö

Talon ulkoasu on Erik Bryggmanin luoma, mutta sisustus on Axel Haartmanin käsialaa. Sisätiloja koristaakin hänen tekemänsä seinä- ja kattomaalaukset.

Casa Haartmanin yläkerrassa sijaitseva Axel Haartmanin ateljee muutettiin tämän testamentin mukaisesti tutkija-asunnoksi. Tila olikin tutkijoiden käytössä aina 1970-luvulta 1990-luvulle saakka, minkä jälkeen taiteilijakoti on toiminut tilausmuseona pienemmille ryhmille ja tapahtumille.

Axel ja Hedvig Haartmanin entistä kotia aina Axel Haartmanin kuolemasta 1969 lähtien hallinnoinut Hedvigs Minne -yhdistys luovutti Casa Haartmanin Åbo Akademin säätiölle elokuussa 2017. Lahjoitukseen sisältyi laaja taidekokoelma, joka käsittää yhteensä noin 500 Axel Haartmanin maalausta ja piirrosta, tekstiilejä, kirjoja, huonekaluja, taide-esineitä sekä muiden taiteiljoiden, kuten Victor Westerholmin, Wäinö Aaltosen, Fanny Churbergin ja Helene Schjerfbeckin teoksia.