”Koti on tärkein taideteokseni”

Axel Haartman ja hänen vaimonsa Hedvig

ovat edelleen vahvasti läsnä Casa Haartmanissa.

Taiteilija Axel Haartmanin (1877-1969) ja hänen vaimonsa Hedvigin (os. Stolpe (1874-1967) läsnäolo on edelleen vahvasti aistittavissa Naantalissa sijaitsevassa Casa Haartmanissa.

Casa Haartman oli pariskunnan koti 40 vuoden ajan. Taiteilijakoti on hyvin säilynyt ja esillä on sekä tunnettujen taiteilijoiden, kuten Helene Schjerfbeckin, Fanny Churbergin ja Victor Westerholmin tauluja että Axel Haartmanin omia teoksia ja itsesuunnittelemia huonekaluja.

Myös Hedvig Haartmanin tekstiili- ja metallikäsitöitä on tallessa.

Arkkitehtuuri ja antiikki

Axel Haartman oli erittäin kiinnostunut arkkitehtuurista, sisustuksesta ja huonekaluista. Hän teki itse koristemaalauksia ja on tämän lisäksi suunnitellut osan talon huonekaluista, esimerkiksi ruokasalin lämpöpatterisuojuksen.

Heti ensimmäisenä vuonna uudessa kodissaan hän innostui koristemaalaamaan talon sisäänkäynnin sekä kirjaston seiniä ja kattoa. Lisäksi hän suunnitteli tapetin vierashuoneeseen. Salongin seinien koristekuvioihin hän sai idean 1700-luvulta peräisin olevasta viuhkasta.

Axel Haartman suunnitteli myös huonekaluja. Ruokailuhuoneen kaappi ja kirjaston kirjahylly ovat suunniteltu Paraisten kirkon lehterin kaiteen innoittamana. Huonekalut valmisti paraislainen puuseppä Karl Kyrklund.

Casa Haartmaniin kerääntyi aikojen kuluessa huomattava kokoelma taidetta, antiikkia ja kirjoja. Kasvit olivat myös tärkeä osa kodin sisustusta.

Hedvig Haartman – talon emäntä

Hedvig Haartman harrasti käsitöitä. Monet Casa Haartmanin tekstiileistä ovat hänen kutomiaan tai ompelemiaan. Hedvig oli talon emäntä ja osallistui myös aktiiviseen seuraelämään yhdessä miehensä kanssa. Heistä oli mukava istua lukemassa tai kuunnella radiota yhdessä koiransa kanssa.

Hedvig kuoli 1967 ja Axel vuonna 1969. Heidät on haudattu Kemiöön, hautakivi on Axel Haartmanin suunnittelema.

Pariskunta piti kotiaan Axelin merkittävimpänä taideteoksena ja halusi, että se säilytetään alkuperäisessä kunnossa. Hedvigs Minne -yhdistys hoiti tätä tehtävää vuosina 1970-2017. Vuonna 2017 Casa Haartman lahjoitettiin Åbo Akademin säätiölle.