Harvinaisia sipulikukkia talteen Casa Haartmanissa

Luonnonvarakeskus (Luke) on perustanut kaksi uutta alkuperäiskasvien varmuuskokoelmaa. Naantalissa taiteilijakoti Casa Haartmanissa on vanhojen sipulikukkien kokoelma ja Turun Museokeskuksen Kuralan Kylämäellä on vanhojen raparperien, piparjuurten ja ryvässipulien kokoelma.

Alkuperäiskasvien hajautetun varmuuskokoelmaverkoston rakentamiseen on käytetty geenipankkitoiminnan tukemiseen tarkoitettua ympäristökorvausta, joka on myönnetty Luken koordinoimalle kansalliselle geenivaraohjelmalle. Tämän tukitoimen avulla on rakennettu hajautettua säilytysverkostoa, johon on hyväksytty pääasiassa julkisia toimijoita.

Luken asiantuntijat valitsivat Åbo akademin säätiön omistaman Casa Haartmanin ja suositun Kuralan Kylämäen museon geenivarakasvien varmuussäilyttäjiksi, koska ne pystyvät sitoutumaan pitkäjänteiseen säilytystyöhön ja ovat yleisölle avoimia.

– Arvokkaiden geenivarojen turvalliseen säilyttämiseen tarvitsemme kansallisen keskuskokoelman rinnalle tahoja, jotka voivat sitoutua varmuussäilytykseen. Ylläpitosopimuksia on toistaiseksi solmittu kahdeksan: sipulikukkien ja vihannesten kokoelmien lisäksi tarha- ja koristeomenien, daalian, pensasruusujen, humalan sekä yrttien ja rohdosten kokoelmat, kertoo kansallisen geenivaraohjelman viljelykasveista vastaava koordinaattori Elina Kiviharju Lukesta.

Uusien kohteiden säilytettävät kasvilajit ja -kannat on valikoitu kohteen luonteen historian ja käytettävissä olevan tilan perusteella.

– Kasveja ja niiden kasvupaikkaa valittaessa on pidetty huolta siitä, että ne eivät riko kohteen puutarhan kokonaisuutta eivätkä uhkaa jo siellä olevaa kasvillisuutta, kuvailee tutkija Maarit Heinonen Lukesta.

Lumoavia sipulikukkia Casa Haartmaniin

”Herrgårdtulpan” Kemiönsaarelta. Kuva: Sirkka Juhanoja, Luke

Casa Haartman oli monipuolisen kulttuurivaikuttaja Axel Haartmanin (1877–1969) ja hänen vaimonsa Hedvigin koti 40 vuoden ajan. Upeaa taiteilijakotia ympäröi arkkitehti Erik Bryggmanin suunnittelema puutarha istutuksineen.

Syksyllä 2018 Casa Haartmanin puutarhaan istutettiin vanhojen sipulikukkien varmuuskokoelma, jossa on 24 erilaista sipulikukkakantaa. Kokoelman sipulikukat on kerätty eri puolilta maata, arvioitu Luken projektissa ja otettu pitkäaikaissäilytykseen Luken Piikkiön toimipaikassa sijaitsevaan keskuskokoelmaan.

Sarjatähdikki. Kuva: Sirkka Juhanoja, Luke.

Puutarhassa kasvaa ennestään lumikelloja, idänsinililjoja, metsätulppaaneja ja varjoliljoja. Näiden haluttiin säilyvän alkuperäisinä, ja sen vuoksi varmuuskokoelmaan valittiin muita lajeja.

– Halusimme keväällä kukkivia, erikokoisia lajeja, joiden kukintaa riittää toukokuusta kesäkuulle. Lisäksi toivoimme, että etenkin Haartmanin Sauvon lapsuudenmaisemista ja Kemiön kesäpaikalta 1900-luvun alussa tuodut kasvit otetaan huomioon uusissa valinnoissa, kertoo intendentti Ulrika Grägg Åbo Akademin säätiöstä.

– Tulppaaneista harvinaiset puolikerrannainen punainen ja liljakukkainen ”Herrgårdstulpan” ovat kotoisin Kemiöstä, samoin kolme narsissia ja yksi hentohelmililja. Kahdella narsissilla on sauvolainen tausta, toteaa vanhoja sipulikukkia tutkinut Luken tutkija Sirkka Juhanoja.