Casa Haartmanin kokoelmat

Axel ja Hedvig Haartmanin toiveena oli, että heidän kotinsa säilyisi myös heidän kuolemansa jälkeen. Sen johdosta he testamenttasivat talonsa ja suurimman osan irtaimistostaan tätä tarkoitusta varten perustetulle, Hedvigs Minne -nimiselle yhdistykselle. Casa Haartmanin kokoelmat koostuvat heidän perinnöstään, johon lukeutuu kaikkea huonekaluista taiteeseen ja koruista ja kirjoihin.

Irtaimiston joukossa on niin sukulaisilta perittyjä kuin ystäviltä ja kollegoilta saatuja esineitä. Esimerkiksi aulassa on kaappi, joka kuului Axelin isoäidin isälle Gustaf Mauritz Armfeltille. Talon seinillä roikkuu useita Axelin sedän Casper Wreden tekemiä taideteoksia. Lisäksi he ehtivät hankkia paljon esineitä lähes 70 yhteisen vuotensa aikana esimerkiksi matkoiltaan Italiaan ja Ranskaan.

Casa Haartmanin kokoelmiin lukeutuu myös suuri kokoelma Axel Haartmanin omia teoksia. Kokoelma sisältää kaikkea teini-iässä tehdyistä piirustuksista tämän viimeisimpinä vuosinaan tekemiin teoksiin. Kokoelmaan kuuluu myös yli 70 luonnoskirjaa. Osa luonnoskirjoista kulkee Axelin 50 vuotta kestäneen taiteilijaelämän mukana kaikkialla Ahvenanmaan saaristosta Pariisin katuihin. Kokoelma sisältää kaikkea kirjekuorten taakse raapustetuista luonnoksista kaksi metriä korkeisiin öljymaalauksiin.

Haartmanin pariskunnan taidekokoelma on suurimmaksi osaksi aseteltu museossa samalla tavalla kuin se oli heidän elinaikanaan. Kokoelma sisältää Victor Westerholmin, Fanny Churbergin, Helene Schjerfbeckin ja Wäinö Aaltosen teoksia.

Myös talon muu irtaimisto on luetteloitu ja sisältyy esinekokoelmaan.