Talo ja koti

Axel Haartman ja hänen vaimonsa Hedvig ovat edelleen vahvasti läsnä Casa Haartmanissa.

Taiteilija Axel Haartmanin (1877-1969) ja hänen vaimonsa Hedvigin (os. Stolpe (1874-1967) läsnäolo on edelleen vahvasti aistittavissa Naantalissa sijaitsevassa Casa Haartmanissa.

Casa Haartman oli pariskunnan koti 40 vuoden ajan. Taiteilijakoti on hyvin säilynyt ja esillä on sekä tunnettujen taiteilijoiden, kuten Helene Schjerfbeckin, Fanny Churbergin ja Victor Westerholmin tauluja että Axel Haartmanin omia teoksia ja itsesuunnittelemia huonekaluja.

Myös Hedvig Haartmanin tekstiili- ja metallikäsitöitä on tallessa.

Arkkitehtuuri ja antiikki

Axel Haartman oli erittäin kiinnostunut arkkitehtuurista, sisustuksesta ja huonekaluista. Hän teki itse koristemaalauksia ja on tämän lisäksi suunnitellut osan talon huonekaluista, esimerkiksi ruokasalin lämpöpatterisuojuksen.

Heti ensimmäisenä vuonna uudessa kodissaan hän innostui koristemaalaamaan talon sisäänkäynnin sekä kirjaston seiniä ja kattoa. Lisäksi hän suunnitteli tapetin vierashuoneeseen. Salongin seinien koristekuvioihin hän sai idean 1700-luvulta peräisin olevasta viuhkasta.

Axel Haartman suunnitteli myös huonekaluja. Ruokailuhuoneen kaappi ja kirjaston kirjahylly ovat suunniteltu Paraisten kirkon lehterin kaiteen innoittamana. Huonekalut valmisti paraislainen puuseppä Karl Kyrklund.

Casa Haartmaniin kerääntyi aikojen kuluessa huomattava kokoelma taidetta, antiikkia ja kirjoja. Kasvit olivat myös tärkeä osa kodin sisustusta.

Hedvig Haartman – talon emäntä

Hedvig Haartman harrasti käsitöitä. Monet Casa Haartmanin tekstiileistä ovat hänen kutomiaan tai ompelemiaan. Hedvig oli talon emäntä ja osallistui myös aktiiviseen seuraelämään yhdessä miehensä kanssa. Heistä oli mukava istua lukemassa tai kuunnella radiota yhdessä koiransa kanssa.

Hedvig kuoli 1967 ja Axel vuonna 1969. Heidät on haudattu Kemiöön, hautakivi on Axel Haartmanin suunnittelema.

Pariskunta piti kotiaan Axelin merkittävimpänä taideteoksena ja halusi, että se säilytetään alkuperäisessä kunnossa. Hedvigs Minne -yhdistys hoiti tätä tehtävää vuosina 1970-2017. Vuonna 2017 Casa Haartman lahjoitettiin Åbo Akademin säätiölle.

Tuulahdus Italiasta

Tutustu Bryggmanin helmeen Naantalissa

Casa Haartman on tunnetun turkulaisarkkitehdin, Erik Bryggmanin (1891–1955), piirtämä rakennus. Se on suunniteltu vuosina 1925–1926, ja tyyli noudattaa aikakauden pelkistettyä arkkitehtuuri-ihannetta. Bryggman sai toimeksiannon entiseltä opettajaltaan Axel Haartmanilta, jonka oppilaana hän oli opiskellut aiemmin Turun piirustuskoulussa ja joka oli valittu Turun taidemuseon intendentiksi vuonna 1923.

Casa Haartman edustaa 1920-luvun klassista tyyliä maustettuna vaikutteilla Italiasta ja ruotsalaisesta arkkitehtuurista. Erityisesti ruotsalaisen arkkitehdin, Gunnar Asplundin (1885–1940), sanotaan vaikuttaneen Bryggmanin tyyliin.

Casa Haartman – ateljee ja koti saman katon alla

Kaksikerroksinen tiilirakennus toimi sekä pariskunnan kotina että Axel Haartmanin ateljeena. Harmaanvalkoiseksi rapattua taloa koristavat siniset ja Pompeijin punaiset ikkunat ja ovet. Talossa on neljän pylvään kannattelema suuri parveke, jonka koristelu on klassisen geometrinen. Salongista avautuvalta terassilta pääsee rehevään puutarhaan, jossa Haartmanin aikana kukkivat monet ruusut. Puutarha on yhä tänä päivänä kuin aidattu vehreä keidas perennoineen, hedelmäpuineen ja lukuisine kukkalajikkeineen.

Bryggmanin ja Haartmanin yhteistyö

Talon ulkoasu on Erik Bryggmanin luoma, mutta sisustus on Axel Haartmanin käsialaa. Sisätiloja koristaakin hänen tekemänsä seinä- ja kattomaalaukset.

Casa Haartmanin yläkerrassa sijaitseva Axel Haartmanin ateljee muutettiin tämän testamentin mukaisesti tutkija-asunnoksi. Tila olikin tutkijoiden käytössä aina 1970-luvulta 1990-luvulle saakka, minkä jälkeen taiteilijakoti on toiminut tilausmuseona pienemmille ryhmille ja tapahtumille.

Axel ja Hedvig Haartmanin entistä kotia aina vuodesta 1970 lähtien hallinnoinut Hedvigs Minne -yhdistys luovutti Casa Haartmanin Åbo Akademin säätiölle elokuussa 2017. Lahjoitukseen sisältyi laaja taidekokoelma, joka käsittää yhteensä noin 500 Axel Haartmanin maalausta ja piirrosta, tekstiilejä, kirjoja, huonekaluja, taide-esineitä sekä muiden taiteiljoiden, kuten Victor Westerholmin, Wäinö Aaltosen, Fanny Churbergin ja Helene Schjerfbeckin teoksia.