En fläkt av Italien

Bekanta dig med Bryggmans pärla i Nådendal

Casa Haartman är ritat 1925-26 av den kända Åboarkitekten Erik Bryggman (1891-1955) enligt tidens rådande sparsmakade arkitekturideal. Bryggman hade varit Axel Haartmans elev vid Åbo ritskola och ritade huset på uppdrag av sin tidigare lärare, som 1923 hade blivit intendent för Åbo konstmuseum.

Casa Haartman representerar 1920-talets klassicistiska stil med inspiration av Italien och av svensk arkitektur. Speciellt den svenska arkitekten Gunnar Asplund (1885-1940) sägs ha varit en inspirationskälla för Bryggmans arkitektur.

Casa Haartman blev både ateljé och hem

Den tegelmurade villan i två våningar blev både paret Axel och Hedvig Haartmans hem och Axel Haartmans ateljé. Huset har en slätputs i ljusgrått, med inslag av blått och pompejirött i fönster och dörrar. Huset har en stor balkong som bärs upp av fyra pelare med en klassisk geometrisk dekor. Från salongen öppnar sig en terrass som ger tillträde till den lummiga trädgården som på Haartmans tid var fylld med rosor av alla de slag.

Bryggman gjorde också upp en plan för trädgården, som låg som grund för det som planterades på 1920-talet. Idag är trädgården fortfarande är en lummig inhägnad oas med perenner, fruktträd och blommor.

Bryggmans och Haartmans samarbete

Till det yttre är huset Erik Bryggmans skapelse men inomhus har Axel Haartman stått för utsmyckningen och interiörerna pryds av konstnärliga vägg- och takmålningar, som han har gjort.

Axel Haartmans ateljé på övre våningen i Casa Haartman omvandlades till forskarbostad enligt Haartmans testamente och användes av forskare från och med 1970-talet fram till 1990-talet. Efter det har konstnärshemmet haft öppet för mindre grupper och evenemang.

I augusti 2017 överlät föreningen Hedvigs Minne, som har förvaltat Axel och Hedvig Haartmans forna hem sedan Axel Haartmans död 1969, Casa Haartman till Stiftelsen för Åbo Akademi. I donationen ingick en omfattande konstsamling som består av cirka 500 målningar och skisser av Axel Haartman, textiler, böcker, möbler, föremål samt konstverk av andra konstnärer, som till exempel Victor Westerholm, Wäinö Aaltonen, Fanny Churberg och Helene Schjerfbeck.